top of page
Blog
BK-judo-çizgi-sarı-04.png
Ara

Soğuk havalarda egzersiz sağlığınız için neden faydalıdır?

Soğuk havalar genelde bizi daha fazla uyuşuk hale getirir ve dışarı çıkma isteğimizi de azaltır. Ancak battaniyelerimizi üzerimize almadan ve favori dizimizi seyretmeden önce soğuk havada antrenman yapmanın faydalarını göz önünde bulundurmak lazım.


* Birçoğumuz soğuktan kaçınırken, açık hava antrenmanları küçük dozlarda güneş ışığını almanın harika bir yoludur. Amerikan Kalp Birliği'ne (AHA) göre güneş ışığı ruh halini iyileştirmeye ve D vitamini alımına yardımcı olabilir.

*Kış egzersizi, soğuk ve grip mevsiminde bağışıklığı artırır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre günde birkaç dakikalık egzersiz bile basit bakteriyel ve viral enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.


*Üşürken titreriz:) Isı üreten bir mekanizma olan titreme, aynı zamanda önemli miktarda kalori yakar. Çalışmalar, insanların titreyerek dinlenme saatine göre beş kat daha fazla enerji harcadıklarını göstermiştir. Egzersizden bağımsız olarak, soğuk havada dışarıda kalmanın, yağ yakımını hızlandırdığını da bilinmektedir.


*Egzersiz yaparken bizi engelleyen faktörlerden biri de nem ve sıcaktır. Kış aylarında nem ve sıcakla uğraşmayacak, hatta daha dinç ve canlı hissedeceksiniz.


*Evet, hepimiz biliyoruz, ne yazık ki kış aylarında kilo alma potansiyelimiz yüksek. Soğukta, vücudunuz sıcaklığını daha iyi düzenleyebilir. Bu, genellikle daha uzun süre egzersiz yapabileceğiniz anlamına gelir; dolayısı ile daha fazla kalori yakabilirsiniz:)



Faydaları öğrendik ancak, dışarı çıkmadan önce olası risklerin ve uygun güvenlik önlemlerinin bilincinde olmak da önemlidir.

  1. Dışarı çıkmadan önce hava durumunu kontrol edin. Sıcaklık, rüzgar ve nem, dışarıda kalacağınız süre; soğuk hava koşullarında güvenli bir antrenman planlamasında önemlidir.

  2. Rüzgarın derecesini kontrol edin. Rüzgar ve soğuk birleştiğinde, bazı durumlarda dondurucu olabilir ve açık havada egzersiz yapmak için uygun hava koşulunu oluşturmaz.

  3. Donma ve hipotermi belirtilerini öğrenin. Donma, vücudun aşırı soğuktan kaynaklanan bir yaralanmadır. Erken uyarı işaretleri arasında uyuşukluk, duygu kaybı veya batma hissi bulunur.

  4. Hipotermi anormal derecede düşük vücut ısısıdır. Semptomlar; yoğun titreme, konuşmada zorluk, koordinasyon kaybı ve yorgunluğu içerir. Hipotermi için acil yardım isteyin.

  5. Kat kat giyinin.Terlediğinizde çıkarabileceğiniz ve tekrar giyebileceğiniz katlar halinde giyinin.

  6. Başınızı, ellerinizi, kulaklarınızı ve ayaklarınızı soğuktan koruyun. Soğuk olduğu zaman, vücudun kan dolaşımı yoğunlaşır, başınızı, ellerinizi ve ayaklarınızı donma tehlikesine karşı korur.

  7. Emniyet donanımını unutmayın. Dışarıda egzersiz yaparken karanlık olması durumunda, yansıtıcı kıyafetler giyin. Güneş koruyucu uygulamak da önemlidir.

  8. Bol sıvı tüketin. Sıvı tüketimi sıcak havalarda önemli olduğu kadar soğuk havalarda da önemlidir. Egzersizden önce, egzersiz sırasında ve sonrasında, susamış olmasanız bile, su veya spor içecekleri içebilirsiniz.

  9. Çevrenizi tanıyın. Isıya ihtiyacınız olduğunda sığınabileceğiniz en yakın yeri bilin.



581 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page