top of page

Fonksiyonellik kelime anlamı olarak "bir nesnenin varoluş amacına uygun olarak yapması gerekenleri yapabilir durumda olma hali" olarak adlandırılır. İnsan vücudunun fonksiyonelliği ise doğada varlığını sürdürebilmesi olarak açıklanabilir. Bir cismi uzağa fırlatabilmek, koşabilmek, tırmanabilmek ve sıçrayabilmek fonksiyonellikle doğrudan alakalıdır.

Fonksiyonel antrenman, tüm vücut kaslarını çalıştıran ve vücudun işlevselliğini artıran değişik yoğunlukta ve süredeki hareketler bütünüdür. Kademeli olarak artırılabilen zorluk seviyeleri ile vücut daha dengeli, esnek, dayanıklı ve hızlı hale gelir. Aktivite düzeyinin azalması, yanlış antrenmanlar, kötü duruş alışkanlıkları ve yaralanmalar nedeniyle eklemlere binen dengesiz yükler günlük yaşamda kasların işlevini yerine getirememesine ve sakatlanmalara neden olabilir.

 

Geleneksel antrenmanların vücudu etkili bir şekilde çalıştıramayacağı düşüncesi fonksiyonel antrenman disiplininin öne çıkmasında rol oynar. Antrenman programının başlangıç seviyesi olarak uygulanabilen fonksiyonel hareketler geliştirilerek ileri seviye antrenmanlar şeklinde de yapılabilir.

WhatsApp Image 2018-10-01 at 14.38.32(1)


Fonksiyonel antrenmanlar, vücudun işlevsellik kazanmasını amaçlayan hareketlerden oluşan bir antrenman disiplinidir.

 

Bu antrenmanlar, tüm vücudu çalıştıracak hareketleri kapsayan ve bunları değişik amaçlarla peş peşe yaptıran, değişik yoğunluktaki ve süredeki antrenmanlardır.

 

Bir antrenman, fırlatma, itme, çekme, çömelme, zıplama, ivmelenme hareketlerini  değişik sıralarda, tekrar ve zorluklarda bir araya getirir.

Zorluk seviyesi kademeli olarak artırılan bu antrenman programı sayesinde sporcu, daha hızlı, daha esnek, daha dengeli ve daha dayanıklı hale gelir.

 

Kaslar arasındaki uyum artar ve hareketler daha koordinasyonlu şekilde yapılabilir ve tabii ki sakatlık riski azalır.

bottom of page